Moravjecki: EU nam prislanja "pušku na glavu"

Tanjug
Foto: GS

VARŠAVA - Poljski premijer Mateuš Moravjecki je optužio Evropsku uniju da postavlja zahtjeve Varšavi prislanjajući joj "pušku na glavu", i istovremeno je pozvao Brisel da povuče prijetnje pravnim i finansijskim sankcijama ako želi da riješi krizu vladavine prava u toj zemlji.

Moravjecki je  rekao da će svaki potez za smanjenje "kohezionih fondova" biti dočekan snažnom odmazdom.

 "Smatramo da je ovo već diskriminatoran pristup i diktat iz Brisela. Ali ako će ovo biti još gore, moraćemo da razmislimo o našoj strategiji", rekao je Moravjecki.

Naveo je i da su prošlonedjeljni razgovori sa liderima EU, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, francuskog predsjednik Emanuela Makrona i predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, u kojima je izneo glavni argument Varšave da EU prekoračuje svoje zakonske nadležnosti, bili "veoma zadovoljavajući".

U nastojanju da ublaži tenzije u dugotrajnom sporu, koji je izazvao strah od izlaska Poljske iz EU, Moravjecki je obećao da će do kraja godine raspustiti discilpinsku sudsku komoru za koju je Evropski sud pravde utvrdio da je nezakonita, navodi Fajnenšel tajms. Poljski premijer je, međutim, upozorio da će, ako Evropska komisija "započne treći svetski rat" uskraćivanjem obećanog novca Varšavi, on braniti prava Posljke "svim oružjem koje nam je na raspolaganju".

Komisija je zapretila Poljskoj sankcijama nakon što je najviši sud u toj zemlji ovog meseca presudio da su ključni elementi prava EU nekompatibilni sa njenim ustavom. Presuda je dovela do velike eskalacije pravne bitke oko izmena u poljskom sudskom sistemu, koje su, prema tvrdnjama vladajuće stranke Moravjeckog Pravo i Pravda, neophodne radi povećanja efikasnosti.

Zvanični Brisel tvrdi da ovakva presuda ugrožava nezavisnost pravosuđa i osnovne pravne principe EU, a pojedine članice Unije i dijelovi Komisije su već pozvali na usvajanje novog mehanizma uslovljavanja koji bi mogao da ugrozi desetine milijardi evra godišnjih sredstava EU isplaćenih Varšavi. Ovaj zastoj je već odložio odobravanje briselskog paketa pomoći za ekonomski oporavak Poljske od kovida-19 u iznosu od 36 milijardi evra.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana