Моравјецки: Брисел уцјењује Варшаву

Срна
Foto: Танјуг

СТРАЗБУР - Премијер Пољске Матеуш Моравјецки оптужио је ЕУ за уцјену током јавне расправе са предсједником Европске комисије Урсулом фон дер Лајен због одлуке Варшаве да одбаци дијелове закона Уније.

Расправа, која се догодила у Европском парламенту у Стразбуру, скренула је пажњу на озбиљност питања, за које и Брисел и Варшава тврде да угрожава кохезију ЕУ. Фон дер Лајенова је раније данас у Стразбуру упозорила да ће Комисија, чији је задатак да чува споразуме ЕУ, "дјеловати" како би обуздала Пољску.

"Не можемо нити ћемо дозволити да буду угрожене наше заједничке вриједности", поручила је Фон дер Лајенова, која је запријетила суспендовањем приступа Варшаве фонду за опоравак од пандемије ковид 19. Моравјецки је одговорио изјавом да није прихватљиво да се говори о финансијским казнама.

"Нећу дозволити да политичари ЕУ уцјењују Пољску", нагласио је Моравјецки. Аналитичари тврде да одлука Варшаве може да буде први корак ка напуштању ЕУ. Моравјецки, међутим, инсистира на томе да је Пољској мјесто у ЕУ, али је нагласио да се закон Уније примјењује само у одређеним областима, док је Устав Пољске, према његовим ријечима, супериорнији у свим другим аспектима, пренио је АФП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана