Moravjecki: Brisel ucjenjuje Varšavu

Srna
Foto: Tanjug

STRAZBUR - Premijer Poljske Mateuš Moravjecki optužio je EU za ucjenu tokom javne rasprave sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen zbog odluke Varšave da odbaci dijelove zakona Unije.

Rasprava, koja se dogodila u Evropskom parlamentu u Strazburu, skrenula je pažnju na ozbiljnost pitanja, za koje i Brisel i Varšava tvrde da ugrožava koheziju EU. Fon der Lajenova je ranije danas u Strazburu upozorila da će Komisija, čiji je zadatak da čuva sporazume EU, "djelovati" kako bi obuzdala Poljsku.

"Ne možemo niti ćemo dozvoliti da budu ugrožene naše zajedničke vrijednosti", poručila je Fon der Lajenova, koja je zaprijetila suspendovanjem pristupa Varšave fondu za oporavak od pandemije kovid 19. Moravjecki je odgovorio izjavom da nije prihvatljivo da se govori o finansijskim kaznama.

"Neću dozvoliti da političari EU ucjenjuju Poljsku", naglasio je Moravjecki. Analitičari tvrde da odluka Varšave može da bude prvi korak ka napuštanju EU. Moravjecki, međutim, insistira na tome da je Poljskoj mjesto u EU, ali je naglasio da se zakon Unije primjenjuje samo u određenim oblastima, dok je Ustav Poljske, prema njegovim riječima, superiorniji u svim drugim aspektima, prenio je AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana