Мишел затражио да си Ђинпинг утиче на Русију поводом Украјине

Срна
Мишел затражио да си Ђинпинг утиче на Русију поводом Украјине

ПЕКИНГ - Предсједник Европског савјета Шарл Мишел затражио је током посјете Пекингу од кинеског предсједника Си Ђинпинга да искористи "утицај" своје земље на Русију поводом рата у Украјини.

Рат је био тема којој је посвећено "много времена" током њиховог трочасовног састанка у Великој дворани народа, а дискутовало се и о трговини, клими, људским правима, опоравку од ковида 19, Синђијангу и Тајвану, рекао је Мишел новинарима путем видео везе.

"Апеловао сам на предсједника Сија, као што смо учинили и на самиту ЕУ-Кина у априлу, да искористи свој утицај на Русију да поштује повељу УН", рекао је Мишел.

Си је јасно ставио до знања да Кина не шаље оружје Русији и да нуклеарне пријетње нису прихватљиве, додао је предсједник Европског савјета.

Поводом недавног таласа протеста у Кини, Мишел је изјавио да се разговарало и о томе, али није желио да опише детаље Сијеве реакције.

Кинески државни медији јавили су раније да је Си рекао Мишелу да ће Кина појачати стратешку комуникацију и координацију са ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана