Mišel zatražio da si Đinping utiče na Rusiju povodom Ukrajine

Srna
Mišel zatražio da si Đinping utiče na Rusiju povodom Ukrajine

PEKING - Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel zatražio je tokom posjete Pekingu od kineskog predsjednika Si Đinpinga da iskoristi "uticaj" svoje zemlje na Rusiju povodom rata u Ukrajini.

Rat je bio tema kojoj je posvećeno "mnogo vremena" tokom njihovog tročasovnog sastanka u Velikoj dvorani naroda, a diskutovalo se i o trgovini, klimi, ljudskim pravima, oporavku od kovida 19, Sinđijangu i Tajvanu, rekao je Mišel novinarima putem video veze.

"Apelovao sam na predsjednika Sija, kao što smo učinili i na samitu EU-Kina u aprilu, da iskoristi svoj uticaj na Rusiju da poštuje povelju UN", rekao je Mišel.

Si je jasno stavio do znanja da Kina ne šalje oružje Rusiji i da nuklearne prijetnje nisu prihvatljive, dodao je predsjednik Evropskog savjeta.

Povodom nedavnog talasa protesta u Kini, Mišel je izjavio da se razgovaralo i o tome, ali nije želio da opiše detalje Sijeve reakcije.

Kineski državni mediji javili su ranije da je Si rekao Mišelu da će Kina pojačati stratešku komunikaciju i koordinaciju sa EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana