Мишел предлаже формирање Европске геополитичке заједнице

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БРИСЕЛ- Предсједник Европског савјета Шарл Мишел предложио је данас формирање Европске геополитичке заједнице која би допринијела приближавању и јачању сарадње европских земаља, укључујући и Западни Балкан, на рјешавању заједничких изазова, промоцији мира, стабилности и безбједности на заједничком континенту.

”Земље Западног Балкна, земље које се придружују из нашег источног партнерства и друге европске земље са којима имамо блиске односе су прве на које овде мислим. Лидери земаља које које би учестовале у овом пројекту састајали би се најмање два пута годишње, а спољна политика би била најважнија област сарадње у оквиру те заједнице”, поручио је Мишел.

Шарл Мишел је говорећи на данашњем засједању Европског економског и социјалног комитета у Бриселу највио да је са лидерима ЕУ 27 већ започео консултације поводом формирања Европске геополитичке заједнице и да ће то питање ставити на агенду јунског самита ЕУ идера.

”Организоваћу у координацији са француским предсједавањем ЕУ састанак са лидерима ЕУ и Западног Балкана у јуну, на маргинама Европског савјета”, најављује Мишел.

Предсједник Европског савјета за љето најављује и конференцију која би требало да окупи лидере ЕУ и заинтересованих земаља партнера на разговор о конкретним опцијама новог заједничког пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана