Mišel predlaže formiranje Evropske geopolitičke zajednice

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

BRISEL- Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel predložio je danas formiranje Evropske geopolitičke zajednice koja bi doprinijela približavanju i jačanju saradnje evropskih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan, na rješavanju zajedničkih izazova, promociji mira, stabilnosti i bezbjednosti na zajedničkom kontinentu.

”Zemlje Zapadnog Balkna, zemlje koje se pridružuju iz našeg istočnog partnerstva i druge evropske zemlje sa kojima imamo bliske odnose su prve na koje ovde mislim. Lideri zemalja koje koje bi učestovale u ovom projektu sastajali bi se najmanje dva puta godišnje, a spoljna politika bi bila najvažnija oblast saradnje u okviru te zajednice”, poručio je Mišel.

Šarl Mišel je govoreći na današnjem zasjedanju Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta u Briselu najvio da je sa liderima EU 27 već započeo konsultacije povodom formiranja Evropske geopolitičke zajednice i da će to pitanje staviti na agendu junskog samita EU idera.

”Organizovaću u koordinaciji sa francuskim predsjedavanjem EU sastanak sa liderima EU i Zapadnog Balkana u junu, na marginama Evropskog savjeta”, najavljuje Mišel.

Predsjednik Evropskog savjeta za ljeto najavljuje i konferenciju koja bi trebalo da okupi lidere EU i zainteresovanih zemalja partnera na razgovor o konkretnim opcijama novog zajedničkog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana