Министарство за ванредне ситуације Русије: Ласери, микроталаси и генетика оружја нове ере

Агенције
Министарство за ванредне ситуације Русије: Ласери, микроталаси и генетика оружја нове ере

Москва - Руско Министарство за ванредне ситуације направило је списак оружја које би могло да буде опасност за Русију и друге земље свијета, а на листи су и ласерско, микроталасно те генетско оружје.

Ласерско оружје користи принципе емитовања оптичке електромагнетске енергије.

Без обзира на чињеницу да се ласери у свакодневном животу, па и у војсци, користе одавно, научници су тек недавно почели да креирају ефикасне војне системе на основу тог типа оружја.

У протеклој, 2017. години, Американци су тестирали ласерски топ на морској платформи, а Русија, такође, разрађује ову врсту наоружања.

Микроталасно оружје као главни разарајући фактор користи суперснажно електромагнетско емитовање микроталаса од три до 30 гигахерца.

То оружје је најефикасније против електронике противника, која се налази на објектима државне и војне управе, те у најновијим системима различитог оружја.

У љето 2015. године појавила се информација да је у Русији разрађена нова врста оружја која је у стању да избаци из строја непријатељске авионе, беспилотне летјелице, те високопрецизно теледириговано оружје као што су "крилате ракете".

Нови изум добио је назив "СВЧ топ", јер ради на принципу микроталаса. Уређај може радити на удаљености већој од 10 километара.

Опасно је и генетско оружје, као насљедник бактериолошког, а чине га технологије које се баве процесима управљања насљедством организама.

Генетичко инжењерство у стању је да створи спојеве гена који не утичу само корисно на живе организме. Другим ријечима, ти спојеви могу да убијају организме.

Оружје са снопом високе енергије користи концентрисану бујицу честица.

Ово оружје дјелује на објекат снажном радијацијом или рендгенским зрачењем, које убија и узрокује материјалну штету.

Геофизичко оружје

На листи најопаснијег наоружања је и геофизичко оружје. Дејство ове врсте оружја подразумијева нападе путем природних процеса, вјештачки изазваних, као што су: муње, земљотреси и цунамији.

Без обзира на то што постоје информације да су САД извршиле такве експерименте - на примјер, у Вијетнаму, већина стручњака сумња да је могуће изазвати земљотресе и цунамије у одређеном дијелу Земље, наводи "Руски вјесник".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана