Милион хинду вјерника на ријеци Ганг упркос ковиду

Танјуг
Foto: принтскрин

КАЛКУТА - Готово милион хиндуистичких вјерника ће се, како се очекује, окупити на обалама ријеке Ганг овог петка и суботе на обредном купању, упркос галопирајућим инфекцијама ковида-19 широм Индије, изјавио је данас један неименовани индијски званичник за Ројтерс.

Индија је у посљедња 24 сата пријавила 168.063 нове инфекције ковида-19, што је за 20 пута више у односу на прије мјесец дана.

Многе индијске државе су најавиле ноћни полицијски час, док је главни град Делхи увео локдаун током викенда, затворио приватне канцеларије, као и ресторане и барове у покушају да обузда ширење омикрон соја.

Али, десетине хиљада ходочасника већ су стигли до мјеста годишњег ритуала на ријеци Ганг у источној индијској држави Западни Бенгал, гдје је забиљежен највећи број случајева послије индијске државе Махараштра на западу.

“Може бити између 800.000 до милион људи. Покушавамо да имплементирамо све ковид протоколе”, рекао је за Ројтерс Банким Чандра Хазра, министар Западног Бенгала задужен за организацију фестивала познатог као “Гангасагар Мела”.

“Такође смо договорили прскање светом водом из дронова како не би било гужве, али садхуи (хиндуистички верници) су склони томе да се потопе. Не можемо их спријечити”, додао је он.

Сличан велики вјерски фестивал на сјеверу Индије је прошле године потпомогао у ширењу делта соја који је заразио милионе људи и убио десетине хиљада.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана