Milion hindu vjernika na rijeci Gang uprkos kovidu

Tanjug
Foto: printskrin

KALKUTA - Gotovo milion hinduističkih vjernika će se, kako se očekuje, okupiti na obalama rijeke Gang ovog petka i subote na obrednom kupanju, uprkos galopirajućim infekcijama kovida-19 širom Indije, izjavio je danas jedan neimenovani indijski zvaničnik za Rojters.

Indija je u posljednja 24 sata prijavila 168.063 nove infekcije kovida-19, što je za 20 puta više u odnosu na prije mjesec dana.

Mnoge indijske države su najavile noćni policijski čas, dok je glavni grad Delhi uveo lokdaun tokom vikenda, zatvorio privatne kancelarije, kao i restorane i barove u pokušaju da obuzda širenje omikron soja.

Ali, desetine hiljada hodočasnika već su stigli do mjesta godišnjeg rituala na rijeci Gang u istočnoj indijskoj državi Zapadni Bengal, gdje je zabilježen najveći broj slučajeva poslije indijske države Maharaštra na zapadu.

“Može biti između 800.000 do milion ljudi. Pokušavamo da implementiramo sve kovid protokole”, rekao je za Rojters Bankim Čandra Hazra, ministar Zapadnog Bengala zadužen za organizaciju festivala poznatog kao “Gangasagar Mela”.

“Takođe smo dogovorili prskanje svetom vodom iz dronova kako ne bi bilo gužve, ali sadhui (hinduistički vernici) su skloni tome da se potope. Ne možemo ih spriječiti”, dodao je on.

Sličan veliki vjerski festival na sjeveru Indije je prošle godine potpomogao u širenju delta soja koji je zarazio milione ljudi i ubio desetine hiljada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana