Мелбурн изашао из најдужег локдауна, грађани славе

Танјуг
Foto: Скриншот

МЕЛБУРН - Становници Мелбурна похрлили су данас у раним јутарњим часовима у градске пабове, ресторане и фризерске салоне, након што је најдуже “закључан” град на свијету изашао из последње серије ограничења, уведених с циљем сузбијања ширења ковида-19.

Други по величини град у Аустралији је провео 262 дана или скоро девет мјесеци под строгим ограничењима током шест одвојених локдауна, који су били на снази од марта 2020. године, што представља најдужи локдаун за било који град на свијету.

На примјер, главни град Аргентине, Буенос Ајрес, прошле године је прошао кроз 234 узастопна дана затварања.

Грађани Мелбурна су славили и аплаудирали са својих балкона, док су аутомобили непрекидно трубили у минут до поноћи, када су престала да важе ограничења која су била на снази од почетка августа.

Многа мјеста, укључујући продавнице хране, па чак и фризерски салони, отворена су у неуобичајено вријеме. Сличне слике су виђене и у Сиднеју, највећем граду у земљи, пре скоро две недеље, када су власти почеле да ублажавају ограничења усљед пораста стопе вакцинације против ковида-19.

Нешто више од 70 одсто одраслих грађана Аустралије је сада потпуно вакцинисано, а многи становници планирају да поново лете у иностранство пошто међународне граничне рестрикције почињу да попуштају од новембра.

 Аустралија је од почетка пандемије регистровала 152.000 случајава корона вируса и 1.590 смртних случајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана