Melburn izašao iz najdužeg lokdauna, građani slave

Tanjug
Foto: Skrinšot

MELBURN - Stanovnici Melburna pohrlili su danas u ranim jutarnjim časovima u gradske pabove, restorane i frizerske salone, nakon što je najduže “zaključan” grad na svijetu izašao iz poslednje serije ograničenja, uvedenih s ciljem suzbijanja širenja kovida-19.

Drugi po veličini grad u Australiji je proveo 262 dana ili skoro devet mjeseci pod strogim ograničenjima tokom šest odvojenih lokdauna, koji su bili na snazi od marta 2020. godine, što predstavlja najduži lokdaun za bilo koji grad na svijetu.

Na primjer, glavni grad Argentine, Buenos Ajres, prošle godine je prošao kroz 234 uzastopna dana zatvaranja.

Građani Melburna su slavili i aplaudirali sa svojih balkona, dok su automobili neprekidno trubili u minut do ponoći, kada su prestala da važe ograničenja koja su bila na snazi od početka avgusta.

Mnoga mjesta, uključujući prodavnice hrane, pa čak i frizerski saloni, otvorena su u neuobičajeno vrijeme. Slične slike su viđene i u Sidneju, najvećem gradu u zemlji, pre skoro dve nedelje, kada su vlasti počele da ublažavaju ograničenja usljed porasta stope vakcinacije protiv kovida-19.

Nešto više od 70 odsto odraslih građana Australije je sada potpuno vakcinisano, a mnogi stanovnici planiraju da ponovo lete u inostranstvo pošto međunarodne granične restrikcije počinju da popuštaju od novembra.

 Australija je od početka pandemije registrovala 152.000 slučajava korona virusa i 1.590 smrtnih slučajeva.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana