Медведев: Не бојимо се санкција због "Сјеверног тока 2"

Срна
Медведев: Не бојимо се санкција због "Сјеверног тока 2"

МОСКВА - Русија се не боји потенцијалних санкција у вези са пуштањем у рад гасовода "Сјеверни ток 2", изјавио је замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев.

"Каква страховања? Па ми са санкцијама живимо од 2014. године", рекао је Медведев за "Дојче веле" одговарајући на питање да ли страхује од санкција уколико Русија буде спречавала транзит гаса кроз Украјину.

Медведев је констатовао да се промијенио дух односа што је, како каже, жалосно, али је Русија наставила развој и у неким секторима је чак унаприједила своје могућности.

"Тако да, ако неко уведе санкције, ми ћемо то преживјети", рекао је Медведев и оцијенио да је у току својеврсни "ритуални плес" европских и америчких политичара како би признали чињеницу "да се 'Сјеверни ток' догодио".

Према његовим ријечима, ситуацију у вези са гасоводом у великој мјери диктирају амерички комерцијални интереси и нелојална конкуренција коју показују на европском тржишту, преноси "Спутњик".

"Тако је било за вријеме (Доналда) Трампа, а сада је администрација предсједника (Џозефа) Бајдена показала донекле боље разумијевање ситуације и нашла је у садашњем тренутку компромис, укључујући и Владу Њемачке", рекао је Медведев.

"Гаспром" је прошле седмице саопштио да је технички завршена морска дионица другог крака гасовода "Сјеверни ток 2", али и даље постоје бројне бирократске препреке које компанија мора да превазиђе прије пуштања гасовода у рад.

Гасовод "Сјеверни ток 2" састоји се од два крака укупног капацитета 55 милијарди метара кубних гаса годишње који иду од обале Русије преко Балтичког мора до Њемачке.

Радови на гасоводу прекинути су у децембру 2019. послије чега је швајцарска компанија "Олсиз" одустала од полагања цијеви због пријетњи америчким санкцијама. У децембру 2020. изградња гасовода је настављена и у потпуности је завршена 10. септембра ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана