Medvedev: Ne bojimo se sankcija zbog "Sjevernog toka 2"

Srna
Medvedev: Ne bojimo se sankcija zbog "Sjevernog toka 2"

MOSKVA - Rusija se ne boji potencijalnih sankcija u vezi sa puštanjem u rad gasovoda "Sjeverni tok 2", izjavio je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Kakva strahovanja? Pa mi sa sankcijama živimo od 2014. godine", rekao je Medvedev za "Dojče vele" odgovarajući na pitanje da li strahuje od sankcija ukoliko Rusija bude sprečavala tranzit gasa kroz Ukrajinu.

Medvedev je konstatovao da se promijenio duh odnosa što je, kako kaže, žalosno, ali je Rusija nastavila razvoj i u nekim sektorima je čak unaprijedila svoje mogućnosti.

"Tako da, ako neko uvede sankcije, mi ćemo to preživjeti", rekao je Medvedev i ocijenio da je u toku svojevrsni "ritualni ples" evropskih i američkih političara kako bi priznali činjenicu "da se 'Sjeverni tok' dogodio".

Prema njegovim riječima, situaciju u vezi sa gasovodom u velikoj mjeri diktiraju američki komercijalni interesi i nelojalna konkurencija koju pokazuju na evropskom tržištu, prenosi "Sputnjik".

"Tako je bilo za vrijeme (Donalda) Trampa, a sada je administracija predsjednika (Džozefa) Bajdena pokazala donekle bolje razumijevanje situacije i našla je u sadašnjem trenutku kompromis, uključujući i Vladu Njemačke", rekao je Medvedev.

"Gasprom" je prošle sedmice saopštio da je tehnički završena morska dionica drugog kraka gasovoda "Sjeverni tok 2", ali i dalje postoje brojne birokratske prepreke koje kompanija mora da prevaziđe prije puštanja gasovoda u rad.

Gasovod "Sjeverni tok 2" sastoji se od dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi metara kubnih gasa godišnje koji idu od obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke.

Radovi na gasovodu prekinuti su u decembru 2019. poslije čega je švajcarska kompanija "Olsiz" odustala od polaganja cijevi zbog prijetnji američkim sankcijama. U decembru 2020. izgradnja gasovoda je nastavljena i u potpunosti je završena 10. septembra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana