Масовни протести у Бриселу: На стотине људи изашло на улице, реаговала полиција, сузавац и водени топови

ГС
Масовни протести у Бриселу: На стотине људи изашло на улице, реаговала полиција, сузавац и водени топови

Брисел - Белгијска полиција је данас употребила водене топове и сузавац да би растјерала групу демонстраната у Бриселу.

Учесници марша су протестовали због мјера које су најављене у петак, трећу недељу заредом, када је влада пооштрила ограничења јер најновији пораст новозаражених од ковид-19 оптерећује здравствене службе, због чега обољели од других болести опасних по живот, попут канцера, не могу да се лијече, пренио је АП.

Узвикујући “Слобода! Слобода!” и носећи транспаренте на којима је писало “Уједињени за нашу слободу, права и нашу дјецу”, људи су кренули ка сједишту Европске уније.

Неки су носили транспаренте на којима су исписане поруке критике о вакцинама и слогани против тога да вакцине буду обавезне, преноси Б92.

Већина демонстраната која је мирно марширала, већ се разишла када је око 100 њих налетило на припаднике полиције који су блокирали приступ згради Европске комисије.

Након кратког сукоба са полицијом, демонстранти су гађали снаге реда ђубретом и другим предметима, укључујући бицикл, и палили петарде и бакље.

Полиција је употребила водене топове и испалила сузавац да би их растјерала.

С обзиром на највећи раст случајева међу дјецом, белгијски премијер Александар Де Кро је казао у петак да ће ношење маске бити обавезно за сву дјецу старију од шесте године.

До сада су дјеца старија од 10 година била обавезна да носе маску.

Основне школе ће бити затворене за божићне и новогодишње празнике недељу дана раније, а средње школе ће прећи на хибридни систем, тако да ће половину наставе пратити од куће.

Окупљање људи у затвореним просторима је ограничено на 200. Влада је претходно затворила ноћне клубове и наредила да барови и ресторани буду затворени у 23.00 часа на три седмице.

Спекулисало се да ће вријеме њихвог затварања бити помјерено на 20.00 часова, али се влада за сада одлучила против тога.




 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана