Масакр у Мјанмару, снаге безбједности отвориле ватру на демонстранте

Г.С.
Масакр у Мјанмару, снаге безбједности отвориле ватру на демонстранте

Мјанмарске снаге сигурности отвориле су у сриједу ватру на демонстранте усмртивши најмање 18 људи, саопштила је група за људска права.

Извјештај је дошао дан након што су сусједне земље затражиле уздржаност и понудиле помоћ Мјанмару у рјешавању кризе.

Снаге безбједности отварале су ватру готово без упозорења у неколико градова, потврдили су свједоци, а хунта дјелује одлучнија него икад прије да заустави протесте против пуча 1. фебруара који је збацио изабрану владу Аунг Сан Су Ћи.

"То је ужасно, то је масакр. Ниједна ријеч не може да опише ситуацију и наша осјећања", рекао је један омладински активиста за "Ројтерс" путем апликације за размјену порука.

Портпарол владајућег војног савијета није одговарао на телефонске позиве тражећи коментар.

Ко Бо Кии, заједнички секретар Асоцијације за помоћ удружењима за заштиту политичких затвореника, рекао је у посту на Твитеру:

"Од сада је такозвана војска убила најмање 18".

У главном граду Јангону, сведоци су рекли да је најмање осам људи убијено, једна рано током дана и седам других када су снаге безбједности у раним вечерњим сатима отвориле континуирану ватру из аутоматског оружја у насељу на сјеверу града.

Вођа протеста у заједници, Хтут Паинг, рекао је да му је тамошња болница рекла да је седам људи убијено. Администратори болница нису били одмах доступни за коментаре.

Још једна пуцњава била је у централном граду Монива, гдје је убијено шест особа, извјестио је Монива Газете.

Други су убијени на разним мјестима, укључујући други по величини град Мандалаи, северни град Хпакант и централни град Мингиан.

У Мјанмару влада хаос већ мјесец дана, откако је војска извршила државни удар и притворила изабрану предсједницу владе Аунг Сан Су Ћи и бројне друге политичаре, њене страначке колеге, због наводне изборне преваре у новембру.

Неке западне земље увеле су војној хунти ограничене санкције и осудиле пуч који је извела војна хунта.

По свему судећи хунта је одлучна да примјеном силе задржи власт и одупре се масовним протестима, као и грађанској непослушности која се одражава и на рад државних служби, локалне администрације, медија, здравственог и образовног система.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана