Мали: Нијемци и Французи одлазе - Руси долазе?

Г.С.
Мали: Нијемци и Французи одлазе - Руси долазе?

Борбени хеликоптери и војни авиони поново слијећу у Бамако, пријестоницу Малија – уз најљепше поздраве из Москве, објавио је привремени предсједник Асими Гоита на свом Твитер налогу у сриједу, пише Дојчевеле.

Истог дана, шеф малијске хунте и руски предсједник Владимир Путин разговарали су телефоном и увјеравали један другог у пријатељство - које се изражава прије свега у испоруци војне опреме и размјештању руских војника у Малију.

Однос с бившом колонијалном силом Француском је, пак, достигао најнижу тачку, како је то изразио портпарол привремене владе у Бамаку, пуковник Абдулаје Мајга, у недавној поруци француском предсједнику Макрону: „Привремена Влада позива предсједника Макрона да коначно одустане од свог неоколонијалног, патерналистичког и презривог држања и да схвати да се Малијци одлично могу бринути сами о себи".

Али очигледно се Мали не може бринути о себи без руске помоћи. Ту вјеројатно спадају и плаћеници из злогласне групе Вагнер. Из тог разлога, ЕУ је већ окончала своју мисију обуке малијске војске.

Стратегија њемачке Владе не функционише

Али сада је присуство Нијемаца у оквиру мировне мисије УН МИНУСМА такође доведено у питање – ако се Бундесвер потпуно повуче из Малија, као што је то најавио портпарол владе Стефен Хебестрејт: „Њемачка је и даље спремна судјеловати у мировној мисији УН-а у Малију, али таква мисија има смисла само ако је подржава и тамошња влада", рекао је Хебестрејт.

Конкретно, ријеч је о томе да Мали не дозвољава прелет летјелицама за транспорт плавих шљемова. Због тога, око 140 њемачких војника тренутно не може добити редовну замјену, а чини се да су и могуће медицинске евакуације у питању. Наводно је влада Малија своје партнере из УН-а све више малтертирала бирократским захтјевима.

Влада у Бамаку још није одговорила на пријетњу да ће се због тога Нијемци повући из мировне мисије. За Улфа Лесинга, шефа уреда фондације Конрад-Аденауер у Бамаку,политика војне хунте у Малију је јасна: „Одлука да се Бундесвер за сада повуче из Малија је логична, јер Мали није реагирао на упозорења из Њемачке, напротив. У овом тренутку изгледа да Мали жели Русију."

Погоршање сигурносне ситуације

Али ова стратегија малијског руководства се до сада није исплатила. Напротив, стручњак за Сахел Сејдик Аба за француски сервис ТВ5 Монде каже: „Уопштено, сигурносна ситуација се погоршала. Број напада (радикалних исламиста) је порастао, они су знатно софистициранији и смртоноснији него што су били."

Напади милитантних исламиста стигли су до предграђа главног града Бамака. У посљедњем нападу прошле недјеље у Теситу, нападачи су користили експлозив, беспилотне летјелице, па чак и артиљерију - погинула су 42 малијска војника. То је покренуло талас насиља, који привремена влада Малија, упркос обећањима, није могла зауставити.

Сада и посљедње француске трупе напуштају Мали. Одлазе из мјеста Гао, гдје су стациониране и њемачке јединице. Аналитичар Лесинг сматра да је ситуација тамошњих њемачких снага проблематична: „Руси су се до сада усељавали у све касарне које би Французи напустили. Ако Руси сада дођу у Гао, настаће логистички проблеми: како користити аеродром Гао? Па Нијемци неће моћи тамо патролирати заједно с Русима. То овој драми додаје још више динамике."

Рјешења се тренутно не види. Бундесвер је у Малију распоређен од 2013. Тренутно је тамо око 1.000 прирадника њемачке војске - али вјеројатно не још дуго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана