Mali: Nijemci i Francuzi odlaze - Rusi dolaze?

G.S.
Mali: Nijemci i Francuzi odlaze - Rusi dolaze?

Borbeni helikopteri i vojni avioni ponovo slijeću u Bamako, prijestonicu Malija – uz najljepše pozdrave iz Moskve, objavio je privremeni predsjednik Asimi Goita na svom Tviter nalogu u srijedu, piše Dojčevele.

Istog dana, šef malijske hunte i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su telefonom i uvjeravali jedan drugog u prijateljstvo - koje se izražava prije svega u isporuci vojne opreme i razmještanju ruskih vojnika u Maliju.

Odnos s bivšom kolonijalnom silom Francuskom je, pak, dostigao najnižu tačku, kako je to izrazio portparol privremene vlade u Bamaku, pukovnik Abdulaje Majga, u nedavnoj poruci francuskom predsjedniku Makronu: „Privremena Vlada poziva predsjednika Makrona da konačno odustane od svog neokolonijalnog, paternalističkog i prezrivog držanja i da shvati da se Malijci odlično mogu brinuti sami o sebi".

Ali očigledno se Mali ne može brinuti o sebi bez ruske pomoći. Tu vjerojatno spadaju i plaćenici iz zloglasne grupe Vagner. Iz tog razloga, EU je već okončala svoju misiju obuke malijske vojske.

Strategija njemačke Vlade ne funkcioniše

Ali sada je prisustvo Nijemaca u okviru mirovne misije UN MINUSMA takođe dovedeno u pitanje – ako se Bundesver potpuno povuče iz Malija, kao što je to najavio portparol vlade Stefen Hebestrejt: „Njemačka je i dalje spremna sudjelovati u mirovnoj misiji UN-a u Maliju, ali takva misija ima smisla samo ako je podržava i tamošnja vlada", rekao je Hebestrejt.

Konkretno, riječ je o tome da Mali ne dozvoljava prelet letjelicama za transport plavih šljemova. Zbog toga, oko 140 njemačkih vojnika trenutno ne može dobiti redovnu zamjenu, a čini se da su i moguće medicinske evakuacije u pitanju. Navodno je vlada Malija svoje partnere iz UN-a sve više maltertirala birokratskim zahtjevima.

Vlada u Bamaku još nije odgovorila na prijetnju da će se zbog toga Nijemci povući iz mirovne misije. Za Ulfa Lesinga, šefa ureda fondacije Konrad-Adenauer u Bamaku,politika vojne hunte u Maliju je jasna: „Odluka da se Bundesver za sada povuče iz Malija je logična, jer Mali nije reagirao na upozorenja iz Njemačke, naprotiv. U ovom trenutku izgleda da Mali želi Rusiju."

Pogoršanje sigurnosne situacije

Ali ova strategija malijskog rukovodstva se do sada nije isplatila. Naprotiv, stručnjak za Sahel Sejdik Aba za francuski servis TV5 Monde kaže: „Uopšteno, sigurnosna situacija se pogoršala. Broj napada (radikalnih islamista) je porastao, oni su znatno sofisticiraniji i smrtonosniji nego što su bili."

Napadi militantnih islamista stigli su do predgrađa glavnog grada Bamaka. U posljednjem napadu prošle nedjelje u Tesitu, napadači su koristili eksploziv, bespilotne letjelice, pa čak i artiljeriju - poginula su 42 malijska vojnika. To je pokrenulo talas nasilja, koji privremena vlada Malija, uprkos obećanjima, nije mogla zaustaviti.

Sada i posljednje francuske trupe napuštaju Mali. Odlaze iz mjesta Gao, gdje su stacionirane i njemačke jedinice. Analitičar Lesing smatra da je situacija tamošnjih njemačkih snaga problematična: „Rusi su se do sada useljavali u sve kasarne koje bi Francuzi napustili. Ako Rusi sada dođu u Gao, nastaće logistički problemi: kako koristiti aerodrom Gao? Pa Nijemci neće moći tamo patrolirati zajedno s Rusima. To ovoj drami dodaje još više dinamike."

Rješenja se trenutno ne vidi. Bundesver je u Maliju raspoređen od 2013. Trenutno je tamo oko 1.000 priradnika njemačke vojske - ali vjerojatno ne još dugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana