Макрон: Санкцијама смо гурнули Бјелорусију ка Русији

Tanjug
Foto: Arhiva

КИЈЕВ- Говорећи на Глобсек самиту у Братислави, француски предсједник Емануел Макрон рекао је да су западне санкције "гурнулe Бјелорусију ка Русији", пренио је данас "Кијев индепендент".

   "Ставили смо га (Лукашенка) у ситуацију да буде на крају 'заробљен' Русима", рекао је Макрон, алудирајући на санкције које су уведене Минску након предсједничких избора 2020. године, када је дошло до нереда јер је опозиција тврдила да су гласови покрадени.
 

   "Ако је ваше питање - да ли сматрам да треба да буде агресивнији према Белорусији, мој одговор је не. Сматрам да би била наша грешка да повећамо конфликт", изјавио је Макрон 31. маја.

    Он је додао да "треба притискати Бјелорусију да се не укључује у рат".
 

   "Русија је користила Белорусију као лансирну рампу за московски рат, али Белорусија није део овог рата и не распоређује војску, нити капацитете ка Украјини", додао је Макрон.

    Макрон је оцијенио да су избори у Белорусији 2020. године били "лажни" и да "Лукашенков режим не поштује владавину права", али је истакао и да је Белурисија била земља у којој је, као предсједник и дио ове администрације, желела да се прикључи НАТО и била је врло опрезна са Русијом".

    Бјелоруски опозициони лидер Светлана Тихановска коментарисала је Макронов говор, рекавши да "Европа, данас, мора да пошаље једну поруку".
 
   "Европа треба да каже - уколико не поштујете наше вредности, неће бити никакве трговине. Укидање санкције на белоруске производе би тиранима широм света дало осећај да су ван домашаја правде", рекла је Тихановска, додаје кијевски лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана