Makron: Sankcijama smo gurnuli Bjelorusiju ka Rusiji

Tanjug
Foto: Arhiva

KIJEV- Govoreći na Globsek samitu u Bratislavi, francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da su zapadne sankcije "gurnule Bjelorusiju ka Rusiji", prenio je danas "Kijev independent".

   "Stavili smo ga (Lukašenka) u situaciju da bude na kraju 'zarobljen' Rusima", rekao je Makron, aludirajući na sankcije koje su uvedene Minsku nakon predsjedničkih izbora 2020. godine, kada je došlo do nereda jer je opozicija tvrdila da su glasovi pokradeni.
 

   "Ako je vaše pitanje - da li smatram da treba da bude agresivniji prema Belorusiji, moj odgovor je ne. Smatram da bi bila naša greška da povećamo konflikt", izjavio je Makron 31. maja.

    On je dodao da "treba pritiskati Bjelorusiju da se ne uključuje u rat".
 

   "Rusija je koristila Belorusiju kao lansirnu rampu za moskovski rat, ali Belorusija nije deo ovog rata i ne raspoređuje vojsku, niti kapacitete ka Ukrajini", dodao je Makron.

    Makron je ocijenio da su izbori u Belorusiji 2020. godine bili "lažni" i da "Lukašenkov režim ne poštuje vladavinu prava", ali je istakao i da je Belurisija bila zemlja u kojoj je, kao predsjednik i dio ove administracije, želela da se priključi NATO i bila je vrlo oprezna sa Rusijom".

    Bjeloruski opozicioni lider Svetlana Tihanovska komentarisala je Makronov govor, rekavši da "Evropa, danas, mora da pošalje jednu poruku".
 
   "Evropa treba da kaže - ukoliko ne poštujete naše vrednosti, neće biti nikakve trgovine. Ukidanje sankcije na beloruske proizvode bi tiranima širom sveta dalo osećaj da su van domašaja pravde", rekla je Tihanovska, dodaje kijevski list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana