Макрон прогања новинаре

Приредио: Борис Ђурић
Макрон прогања новинаре

Париз - Француска обавјештајна служба (ДГСИ) позвала је тројицу новинара на разговор у вези са њиховом улогом у објављивању извјештаја који наводи да је влада Емануела Макрона свјесно продавала оружје Саудијској Арабији и Уједињеним Арапским Емиратима за коришћење у Јемену.

Новинари Жефри Ливолси и Матијас Дестал, оснивачи истраживачког портала “Откривање”, и Беноа Коломба, новинар Радио Француске, суочавају се са затворском казном због извјештаја који је био намијењен само предсједнику Макрону и неколико министара.

- У принципу наше испитивање значи да можемо бити касније притворени, али је то такође пут да откријемо наше изворе. Њихов циљ је да пониште заштиту новинарских извора - рекао је Ливолси.

Извјештај француске војне обавјештајне службе ДРМ показује да је спорно оружје, укључујући тенкове и ласерски навођене пројектиле, користила  коалиција предвођена Саудијцима у борбама у Јемену против Хути побуњеника.

Саудијску Арабију и Емирате сада оптужују за мучења затвореника и смрт хиљада цивила. Француски министар одбране Флоренс Парли покушао је да смири ситуацију одбацујући информације из извјештаја.

- Према мом сазнању, француско оружје се не користи ни у каквим борбама у Јемену и нисам видио доказ да француско оружје стоји иза цивилних жртава - рекао је Парли.

Ипак, дошло је до преокрета када су новинари добили позив да се 14. маја појаве у управи ДГСИ-а и када је откривено да је тужилаштво отворило истрагу о “могућем угрожавању тајни националне одбране”.

Макрон је дан након што је новинар Џамал Кашоги нестао у саудијском конзулату у Истанбулу добио извјештај на 15 страна који предочава детаље о француском оружју у рукама коалиције у Јемену.

Војни обавјештајци у њему наводе да се већи број јеменских цивила налази у домету тог оружја и да се француски топови марке “цезар” користе за гађање хутских снага.

- Оно што је интересантно је да су француски обавјештајци добили задатак да направе овај извјештај, што сугерише да постоји довољна забринутост француских званичника да сазнају више о ситуацији у Јемену - рекао је Питер Веземан, истраживач шведског института Сипри, који се бави истраживањем сукоба и контроле оружја.

Шенген

Емануел Макрон је ових дана привукао пажњу  својим залагањем за нове преговоре о шенгенском простору, чак и ако би резултат био “шенгенски простор са мање земаља чланица”.

Макрон је оцијенио да “заједничке границе, Шенген, као и Даблински споразум, више не функционишу”, мислећи на неуспјех ЕУ да ревидира систем азила. Макронова идеја о новим преговорима у Шенген зони са мање држава чланица нису новина. На неформалном самиту ЕУ у Салцбургу прошле године критиковао је државе Вишеградске групе јер одбијају да преузму мигранте у оквиру програма за размјештање Европске комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана