Makron proganja novinare

Priredio: Boris Đurić
Makron proganja novinare

Pariz - Francuska obavještajna služba (DGSI) pozvala je trojicu novinara na razgovor u vezi sa njihovom ulogom u objavljivanju izvještaja koji navodi da je vlada Emanuela Makrona svjesno prodavala oružje Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima za korišćenje u Jemenu.

Novinari Žefri Livolsi i Matijas Destal, osnivači istraživačkog portala “Otkrivanje”, i Benoa Kolomba, novinar Radio Francuske, suočavaju se sa zatvorskom kaznom zbog izvještaja koji je bio namijenjen samo predsjedniku Makronu i nekoliko ministara.

- U principu naše ispitivanje znači da možemo biti kasnije pritvoreni, ali je to takođe put da otkrijemo naše izvore. Njihov cilj je da ponište zaštitu novinarskih izvora - rekao je Livolsi.

Izvještaj francuske vojne obavještajne službe DRM pokazuje da je sporno oružje, uključujući tenkove i laserski navođene projektile, koristila  koalicija predvođena Saudijcima u borbama u Jemenu protiv Huti pobunjenika.

Saudijsku Arabiju i Emirate sada optužuju za mučenja zatvorenika i smrt hiljada civila. Francuski ministar odbrane Florens Parli pokušao je da smiri situaciju odbacujući informacije iz izvještaja.

- Prema mom saznanju, francusko oružje se ne koristi ni u kakvim borbama u Jemenu i nisam vidio dokaz da francusko oružje stoji iza civilnih žrtava - rekao je Parli.

Ipak, došlo je do preokreta kada su novinari dobili poziv da se 14. maja pojave u upravi DGSI-a i kada je otkriveno da je tužilaštvo otvorilo istragu o “mogućem ugrožavanju tajni nacionalne odbrane”.

Makron je dan nakon što je novinar Džamal Kašogi nestao u saudijskom konzulatu u Istanbulu dobio izvještaj na 15 strana koji predočava detalje o francuskom oružju u rukama koalicije u Jemenu.

Vojni obavještajci u njemu navode da se veći broj jemenskih civila nalazi u dometu tog oružja i da se francuski topovi marke “cezar” koriste za gađanje hutskih snaga.

- Ono što je interesantno je da su francuski obavještajci dobili zadatak da naprave ovaj izvještaj, što sugeriše da postoji dovoljna zabrinutost francuskih zvaničnika da saznaju više o situaciji u Jemenu - rekao je Piter Vezeman, istraživač švedskog instituta Sipri, koji se bavi istraživanjem sukoba i kontrole oružja.

Šengen

Emanuel Makron je ovih dana privukao pažnju  svojim zalaganjem za nove pregovore o šengenskom prostoru, čak i ako bi rezultat bio “šengenski prostor sa manje zemalja članica”.

Makron je ocijenio da “zajedničke granice, Šengen, kao i Dablinski sporazum, više ne funkcionišu”, misleći na neuspjeh EU da revidira sistem azila. Makronova ideja o novim pregovorima u Šengen zoni sa manje država članica nisu novina. Na neformalnom samitu EU u Salcburgu prošle godine kritikovao je države Višegradske grupe jer odbijaju da preuzmu migrante u okviru programa za razmještanje Evropske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana