Макрон: Проблем је ако се све дешава само у Бриселу

Срна
Макрон: Проблем је ако се све дешава само у Бриселу

ПАРИЗ - Европа је у проблему уколико Европски парламент буде само једном мјесечно засједао у Стразбуру, а све скупове одржавао у Бриселу, рекао је данас француски предсједник Емануел Макрон.

 “Тренутно се грчевито борим за замисао да Европски парламент треба да се окупља у Стразбуру. Уколико прихватимо да се Европски парламент састаје само у Бриселу, онда смо у проблему јер ће се за 10 година све дешавати у том граду и људи ће тамо разговарати само између себе”, нагласио је Макрон у разговору са студентима у Вилњусу.

Макрон је у писму упућеном прошле седмице предсједнику Европског парламента Давиду Сасолију негодовао због одлуке да се сједнице за сада само одржавају у Бриселу због пандемије вируса корона.

У нормалним условима, посланици се састају у Стразбуру једном у мјесецу, а остатак мјесеца у Бриселу. У извјештају ревизора ЕУ наводи се да то европски блок на годишњем нивоу кошта 114 милиона евра.

Критичари већ дуго траже измјене договора, али се то не чини јер би Француска ставила вето на било какав покушај измјене Споразума ЕУ.

Француска наводи да је Стразбур, који је у близини границе са Њемачком, симбол европског послијератног помирења и да све европске институције не требају да буду у само једном граду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана