Makron: Problem je ako se sve dešava samo u Briselu

Srna
Makron: Problem je ako se sve dešava samo u Briselu

PARIZ - Evropa je u problemu ukoliko Evropski parlament bude samo jednom mjesečno zasjedao u Strazburu, a sve skupove održavao u Briselu, rekao je danas francuski predsjednik Emanuel Makron.

 “Trenutno se grčevito borim za zamisao da Evropski parlament treba da se okuplja u Strazburu. Ukoliko prihvatimo da se Evropski parlament sastaje samo u Briselu, onda smo u problemu jer će se za 10 godina sve dešavati u tom gradu i ljudi će tamo razgovarati samo između sebe”, naglasio je Makron u razgovoru sa studentima u Vilnjusu.

Makron je u pismu upućenom prošle sedmice predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju negodovao zbog odluke da se sjednice za sada samo održavaju u Briselu zbog pandemije virusa korona.

U normalnim uslovima, poslanici se sastaju u Strazburu jednom u mjesecu, a ostatak mjeseca u Briselu. U izvještaju revizora EU navodi se da to evropski blok na godišnjem nivou košta 114 miliona evra.

Kritičari već dugo traže izmjene dogovora, ali se to ne čini jer bi Francuska stavila veto na bilo kakav pokušaj izmjene Sporazuma EU.

Francuska navodi da je Strazbur, koji je u blizini granice sa Njemačkom, simbol evropskog poslijeratnog pomirenja i da sve evropske institucije ne trebaju da budu u samo jednom gradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana