Макрон: Одржавам редовне разговоре и директан контакт са Путином

Танјуг
Макрон: Одржавам редовне разговоре и директан контакт са Путином

ВАШИНГТОН - Предсједник Француске Емануел Макрон изјавио је да одржава редовне разговоре и директан контакт са руским предсједником Владимиром Путином.

-Увијек одржавам редовне разговоре и директан контакт са Путином, јер вјерујем да је то најбољи начин да се настави интеракција одржавања директног канала. Изолација је најгора ствар, посебно за вођу као што је он- рекао је Макрон у интервјуу за CBS.

Изразио је мишљење да је Русија 24. фебруара, када је одлучила да покрене рат у Украјини, направила огромну грешку, прво зато што тиме није поштовала међународно право и прекршила је све принципе, а друго зато што је “вјероватно много гријешила у процјени својих и украјинских капацитета”.

-А сада се дешава да су од, рецимо септембра, одлучили да бомбардују много цивилне инфраструктуре. Ово је ратни злочин - рекао је Макрон.

С обзиром на то да је рат у Украјини проузроковао скок цијена хране и енергената, у одговору на питање колико дуго може трајати отворена подршка Запада Украјини, Макрон је рекао да је изузетно важно да “Европљани, Американци и максималан број земаља на овом свијету подржавају Украјину”.

Изразио је мишљење да је важно пренијети поруку да о крају рата одлучују Украјинци, а једини начин да се реши ситуација у Украјини би био у преговорима.

Говорећи о односима САД и Европе, Макрон је рекао да су садашња америчка администрација и предсједник Џозеф Бајден лично везани за Европу, али када се погледа данашња ситуација, постоји десинхронизација односа.

.Али када погледате данашњу ситуацију, заиста постоји десинхронизација. Зашто? Енергија. Европа је купац гаса и нафте. САД су произвођач. А када погледате ситуацију, наше индустрије и наша домаcћинства не купују по истој цијени. Дакле, постоји велики јаз који утиче на куповну моћ и конкурентност наших друштава - рекао је Макрон.

Макрон је истакао да Европа и САД учествују у овом сукобу “у име истих принципа”, али је и указао да “цијена овог рата није иста са обе стране Атлантика”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана