Makron: Održavam redovne razgovore i direktan kontakt sa Putinom

Tanjug
Makron: Održavam redovne razgovore i direktan kontakt sa Putinom

VAŠINGTON - Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da održava redovne razgovore i direktan kontakt sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

-Uvijek održavam redovne razgovore i direktan kontakt sa Putinom, jer vjerujem da je to najbolji način da se nastavi interakcija održavanja direktnog kanala. Izolacija je najgora stvar, posebno za vođu kao što je on- rekao je Makron u intervjuu za CBS.

Izrazio je mišljenje da je Rusija 24. februara, kada je odlučila da pokrene rat u Ukrajini, napravila ogromnu grešku, prvo zato što time nije poštovala međunarodno pravo i prekršila je sve principe, a drugo zato što je “vjerovatno mnogo griješila u procjeni svojih i ukrajinskih kapaciteta”.

-A sada se dešava da su od, recimo septembra, odlučili da bombarduju mnogo civilne infrastrukture. Ovo je ratni zločin - rekao je Makron.

S obzirom na to da je rat u Ukrajini prouzrokovao skok cijena hrane i energenata, u odgovoru na pitanje koliko dugo može trajati otvorena podrška Zapada Ukrajini, Makron je rekao da je izuzetno važno da “Evropljani, Amerikanci i maksimalan broj zemalja na ovom svijetu podržavaju Ukrajinu”.

Izrazio je mišljenje da je važno prenijeti poruku da o kraju rata odlučuju Ukrajinci, a jedini način da se reši situacija u Ukrajini bi bio u pregovorima.

Govoreći o odnosima SAD i Evrope, Makron je rekao da su sadašnja američka administracija i predsjednik Džozef Bajden lično vezani za Evropu, ali kada se pogleda današnja situacija, postoji desinhronizacija odnosa.

.Ali kada pogledate današnju situaciju, zaista postoji desinhronizacija. Zašto? Energija. Evropa je kupac gasa i nafte. SAD su proizvođač. A kada pogledate situaciju, naše industrije i naša domacćinstva ne kupuju po istoj cijeni. Dakle, postoji veliki jaz koji utiče na kupovnu moć i konkurentnost naših društava - rekao je Makron.

Makron je istakao da Evropa i SAD učestvuju u ovom sukobu “u ime istih principa”, ali je i ukazao da “cijena ovog rata nije ista sa obe strane Atlantika”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana