Макрон: Неопростив злочин над Алжирцима 17. октобра 1961.

Срна
Макрон: Неопростив злочин над Алжирцима 17. октобра 1961.

ПАРИЗ- Предсједник Француске Емануел Макрон данас је постао први човјек на челу те земље који је учествовао у комеморацији убијенима у акцији париске полиције на протестима прије 60 година против француске владавине у тадашњој колонији Алжир.

Макрон је данас, дан прије формалне годишњице, учествовао у церемонији сјећања на жртве у парку у предграђу Париза.

Он се није формално извинио, али је рекао да је смртоносни обрачун тог дана био „неопростив“.

Признао је да је убијено више десетина демонстраната чија су тијела бачена у Сену и одао је пошту жртвама.

-Ова трагедија дуго је заташкавана, негирана или прикривана - рекао је Макрон говорећи о акцији полиције под вођством Мориса Папона.

Догађаји од 17. октобра 1961. године деценијама су заташкавани, а коначан број погинулих остаје нејасан. Многи историчари вјерују да је убијено више стотина људи.

Протестни скуп или, како је познат у историји, Париски масакр 1961. сазван је у посљедњој години све снажнијег покушаја Француске да задржи Алжир као своју сјеверноафричку колонију, усред кампање бомбашких напада милитаната у самој Француској, који су подржавали независност Алжира.

Током осадесетих година откривено је да је Папон био нацистички колаборациониста током Другог свјетског рата и саучесник у депортацији Јевреја. Он је осуђен за злочине против хуманости, али је касније ослобођен.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана