Makron: Neoprostiv zločin nad Alžircima 17. oktobra 1961.

Srna
Makron: Neoprostiv zločin nad Alžircima 17. oktobra 1961.

PARIZ- Predsjednik Francuske Emanuel Makron danas je postao prvi čovjek na čelu te zemlje koji je učestvovao u komemoraciji ubijenima u akciji pariske policije na protestima prije 60 godina protiv francuske vladavine u tadašnjoj koloniji Alžir.

Makron je danas, dan prije formalne godišnjice, učestvovao u ceremoniji sjećanja na žrtve u parku u predgrađu Pariza.

On se nije formalno izvinio, ali je rekao da je smrtonosni obračun tog dana bio „neoprostiv“.

Priznao je da je ubijeno više desetina demonstranata čija su tijela bačena u Senu i odao je poštu žrtvama.

-Ova tragedija dugo je zataškavana, negirana ili prikrivana - rekao je Makron govoreći o akciji policije pod vođstvom Morisa Papona.

Događaji od 17. oktobra 1961. godine decenijama su zataškavani, a konačan broj poginulih ostaje nejasan. Mnogi istoričari vjeruju da je ubijeno više stotina ljudi.

Protestni skup ili, kako je poznat u istoriji, Pariski masakr 1961. sazvan je u posljednjoj godini sve snažnijeg pokušaja Francuske da zadrži Alžir kao svoju sjevernoafričku koloniju, usred kampanje bombaških napada militanata u samoj Francuskoj, koji su podržavali nezavisnost Alžira.

Tokom osadesetih godina otkriveno je da je Papon bio nacistički kolaboracionista tokom Drugog svjetskog rata i saučesnik u deportaciji Jevreja. On je osuđen za zločine protiv humanosti, ali je kasnije oslobođen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana