Лула спреман да посредује између Русије и Украјине

ГС/Агенције
Лула спреман да посредује између Русије и Украјине

МОСКВА, КИЈЕВ – Рат у Украјини ушао је у 342. дан. Предсједник Бразила Игнасио Лула да Силва изјавио је да је спреман да буде посредник између предсједника Русије и Украјине, Владимира Путина и Володимира Зеленског, ако то буде потребно, преноси ТАСС.

Песков: Очигледна умијешаност Запада у сукоб, Норвешка шаље тенкове Кијеву

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је данас да је „очигледна све већа умијешаност Запада у сукоб у Украјини и да Русија то узима у обзир”, али да „то неће промијенити ток догађаја”.

-Очигледан је раст колективне умијешаности Запада у сукоб у Украјини. Ми то узимамо у обзир. Понављам још једном, то не може да промијени ток догађаја - нагласио је Песков, пренио је ТАСС.

Предсједник Бразила спреман да посредује између Русије и Украјине

Предсједник Бразила Игнасио Лула да Силва изјавио је да је спреман да буде посредник између предсједника Русије и Украјине, Владимира Путина и Володимира Зеленског, ако то буде потребно, преноси ТАСС.

-Ако могу да помогнем, ја ћу помоћи. Ако буде потребно да будем посредник на преговорима о миру између Путина и Зеленског, нема проблема - изјавио је Лула у понедјељак на конференцији за новинаре са њемачким канцеларом Олафом Шолцом.

Предсједник Бразила је рекао да је потребно “да окупимо људе који ће због свог утицаја бити поштовани за преговарачким столом и укључимо их” у процес преговора.

Лула да Силва је предложио да се мировни разговори о Украјини одрже у широком међународном формату који би подсјећао на групу Г20.

Бразилски предсједник је казао да је о овом приједлогу већ разговарао са њемачким канцеларом Олафом Шолцом и предсједником Француске Емануелом Макроном.

Навео је да ће овај приједлог поменути и приликом сусрета са председником САД Џозефом Бајденом у фебруару и предсједником Кине Си Ђинпингом у марту.

Марочко: Одбијен украјински напад на краснолиманском правцу

Руске јединице одбиле су напад двије украјинске диверзантско-извиђачке групе у краснолиманском правцу, рекао је војни експерт и потпуковник Луганске Народне Републике у пензији Андреј Марочко.

-У краснолиманском правцу уз ватрену подршку 95. десантно-јуришне бригаде оружаних формација Украјине, непријатељ је са двије диверзантско-извиђачке групе од по десетак људи покушао да потисне наше јединице са својих бивших положаја - рекао је Марочко.

Он је додао да су диверзанти благовремено откривени и након насених губитака били су принуђени да се повуку, преноси “Спутњик”.

Марочко је напоменуо да Кијев наставља да користи тактику малих јуришних група, упркос њиховој неефикасности.

Он је додао да, према његовим изворима, Кијев припрема низ пропагандних сценарија за дискредитовање Оружаних снага Русије.

-Запажен је рад представника медија и прозападних пропагандиста на подизању морала и психичког стања украјинске војске, као и на дискредитацији руских трупа у зони специјалне војне операције. Њихов главни задатак је да се прикажу измишљени успеси украјинских јединица и проблеми у редовима Оружаних снага Русије - рекао је Марочко.

Њемачка предузима мјере за смањење увоза течног природног гаса из Русије

Немачка влада жели да ограничи увоз течног природног гаса из Русије, у настојању да смањи своју зависност од руских енергената, наводи се у документу немачке владе у који је Блумберг имао увид.

-Савезна влада не подржава набавку руског течног природног гаса (ЛНГ) -  написао је замјеник министра енергетике Патрик Грајчен у одговору на низ питања које су поставили посланици конзервативне опозиције.

Према његовим ријечима, влада је обавијестила компаније да ће предузети одговарајуће мјере да сузбије куповину руског гаса, колико је то могуће.

-Њемачка влада је свјесна да руски гас стиже до увозних терминала у сусједним земљама. Међутим, нема информација о транспорту и потрошњи горива унутар Европе, па је стога тешко процијенити колико га је тренутно ускладиштено - навео је Грајчен, пренијела је америчка агенција.

Компаније ће убудуцће бити у обавези да обавјештавају Комисију о поријеклу набавке природног гаса уколико је њихов обим већи од пет терават часова, наводи се у владином документу.

Портпарол Министарства привреде, које је такође надлежно за енергетику, одбио је да коментарише документ и које конкретне мјере влада предузима.

Европски гасоводни токови из Русије пали су на историјски минимум од инвазије Кремља на Украјину прошле године.

Да би се надокнадио мањак, испоруке течног гаса из цијелог свијета су порасле - укључујући Русију - и не подлијежу никаквим санкцијама ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана