Lula spreman da posreduje između Rusije i Ukrajine

GS/Agencije
Lula spreman da posreduje između Rusije i Ukrajine

MOSKVA, KIJEV – Rat u Ukrajini ušao je u 342. dan. Predsjednik Brazila Ignasio Lula da Silva izjavio je da je spreman da bude posrednik između predsjednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, ako to bude potrebno, prenosi TASS.

Peskov: Očigledna umiješanost Zapada u sukob, Norveška šalje tenkove Kijevu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je „očigledna sve veća umiješanost Zapada u sukob u Ukrajini i da Rusija to uzima u obzir”, ali da „to neće promijeniti tok događaja”.

-Očigledan je rast kolektivne umiješanosti Zapada u sukob u Ukrajini. Mi to uzimamo u obzir. Ponavljam još jednom, to ne može da promijeni tok događaja - naglasio je Peskov, prenio je TASS.

Predsjednik Brazila spreman da posreduje između Rusije i Ukrajine

Predsjednik Brazila Ignasio Lula da Silva izjavio je da je spreman da bude posrednik između predsjednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, ako to bude potrebno, prenosi TASS.

-Ako mogu da pomognem, ja ću pomoći. Ako bude potrebno da budem posrednik na pregovorima o miru između Putina i Zelenskog, nema problema - izjavio je Lula u ponedjeljak na konferenciji za novinare sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Predsjednik Brazila je rekao da je potrebno “da okupimo ljude koji će zbog svog uticaja biti poštovani za pregovaračkim stolom i uključimo ih” u proces pregovora.

Lula da Silva je predložio da se mirovni razgovori o Ukrajini održe u širokom međunarodnom formatu koji bi podsjećao na grupu G20.

Brazilski predsjednik je kazao da je o ovom prijedlogu već razgovarao sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Naveo je da će ovaj prijedlog pomenuti i prilikom susreta sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u februaru i predsjednikom Kine Si Đinpingom u martu.

Maročko: Odbijen ukrajinski napad na krasnolimanskom pravcu

Ruske jedinice odbile su napad dvije ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u krasnolimanskom pravcu, rekao je vojni ekspert i potpukovnik Luganske Narodne Republike u penziji Andrej Maročko.

-U krasnolimanskom pravcu uz vatrenu podršku 95. desantno-jurišne brigade oružanih formacija Ukrajine, neprijatelj je sa dvije diverzantsko-izviđačke grupe od po desetak ljudi pokušao da potisne naše jedinice sa svojih bivših položaja - rekao je Maročko.

On je dodao da su diverzanti blagovremeno otkriveni i nakon nasenih gubitaka bili su prinuđeni da se povuku, prenosi “Sputnjik”.

Maročko je napomenuo da Kijev nastavlja da koristi taktiku malih jurišnih grupa, uprkos njihovoj neefikasnosti.

On je dodao da, prema njegovim izvorima, Kijev priprema niz propagandnih scenarija za diskreditovanje Oružanih snaga Rusije.

-Zapažen je rad predstavnika medija i prozapadnih propagandista na podizanju morala i psihičkog stanja ukrajinske vojske, kao i na diskreditaciji ruskih trupa u zoni specijalne vojne operacije. Njihov glavni zadatak je da se prikažu izmišljeni uspesi ukrajinskih jedinica i problemi u redovima Oružanih snaga Rusije - rekao je Maročko.

Njemačka preduzima mjere za smanjenje uvoza tečnog prirodnog gasa iz Rusije

Nemačka vlada želi da ograniči uvoz tečnog prirodnog gasa iz Rusije, u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruskih energenata, navodi se u dokumentu nemačke vlade u koji je Blumberg imao uvid.

-Savezna vlada ne podržava nabavku ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG) -  napisao je zamjenik ministra energetike Patrik Grajčen u odgovoru na niz pitanja koje su postavili poslanici konzervativne opozicije.

Prema njegovim riječima, vlada je obavijestila kompanije da će preduzeti odgovarajuće mjere da suzbije kupovinu ruskog gasa, koliko je to moguće.

-Njemačka vlada je svjesna da ruski gas stiže do uvoznih terminala u susjednim zemljama. Međutim, nema informacija o transportu i potrošnji goriva unutar Evrope, pa je stoga teško procijeniti koliko ga je trenutno uskladišteno - naveo je Grajčen, prenijela je američka agencija.

Kompanije će ubuducće biti u obavezi da obavještavaju Komisiju o porijeklu nabavke prirodnog gasa ukoliko je njihov obim veći od pet teravat časova, navodi se u vladinom dokumentu.

Portparol Ministarstva privrede, koje je takođe nadležno za energetiku, odbio je da komentariše dokument i koje konkretne mjere vlada preduzima.

Evropski gasovodni tokovi iz Rusije pali su na istorijski minimum od invazije Kremlja na Ukrajinu prošle godine.

Da bi se nadoknadio manjak, isporuke tečnog gasa iz cijelog svijeta su porasle - uključujući Rusiju - i ne podliježu nikakvim sankcijama EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana