Лукашенко затворио границе са Литванијом и Пољском, најавио и мобилизацију

Срна
Лукашенко затворио границе са Литванијом и Пољском, најавио и мобилизацију

Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко најавио је данас да ће та земља затворити границу са Ливтанијом и Пољском.

Он је додао да ће граница са Украјином бити ојачана, преноси портал тут.бy. Приморани смо да повучемо трупе са улица, како сам говорио, да половину војске мобилишемо и затворимо државну границу са запада, прије свега са Литванијом и Пољском. Принуђени смо да ојачамо државну границу са нашом братском Украјином  рекао је Лукашенко.

Лукашенко је то рекао у вријеме политичке кризе у Белорусији након спорних предсједничких избора, за које опозиција тврди да су намјештени, што је изазвало масовне протесте у земљи.

Лукашенко је за немире у Белорусији окривио Запад, подсјећа Ројтерс.

Он је објаснио да Бјелорусији није потребно признање резултата протеклих предсједничких избора од других земаља. Данас су прикључили још једну, како сматрају, термонуклеарну бомбу. ‘Разиниели’. У Бриселу су се томе придружили да ли Европски парламент или Европски савјет, који такође нису признали наше изборе. С тим у вези желим да кажем сљедеће… Одржали смо изборе у складу са уставом и законима наше земље. И не треба нам никакво признање: избори су одржани и они су легални – нагласио је шеф државе, преноси Блиц.

Лукашенко је истакао и да се никада неће догодити блиц-криг за преузимање власти у земљи. Под тим бијело-црвено-бијелим заставама погледајте какви изрази и ријечи… То су они смислили: блиц-криг није успио. Био је осуђен много година прије овог блиц-крига. Није се Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након предсједничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је побиједио Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је побиједила Светлана Тихановска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана