Лондон неће слати “тајфуне”

Срна
Лондон неће слати “тајфуне”

ЛОНДОН - Британија неће испунити захтјев Украјине да испоручи унапријеђене борбене авионе који могу да се боре са Русијом, рекавши да то није практично, пише “Дејли мејл”.

Влада је саопштила да нема намјеру да шаље авионе “тајфун” или “Ф-35” украјинским снагама јер би обука пилота за њихово управљање трајале предуго. Украјинске ваздушне снаге тренутно су опремљене руским борбеним авионима већином типа “миг-29”.

Међутим, украјински предсједник Владимир Зеленски тражи борбене авионе од Запада који могу да развију велике брзине од преко 1.900 километара на час. Украјина је од почетка руске операције 24. фебруара 2022. године добила војну и безбједносну помоћ у вриједности од скоро 30 милијарди долара.

“Британски 'тајфун' и 'Ф-35' су екстремно софистицирани авиони и потребни су мјесеци обуке за њихово управљање. Мислимо да сада није практично слати те авионе у Украјину”, рекао је портпарол премијера. Он је додао да ће Британија наставити да пружа и убрзава војну помоћ Украјини и пажљиво ће слушати њихове захтјеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана