London neće slati “tajfune”

Srna
London neće slati “tajfune”

LONDON - Britanija neće ispuniti zahtjev Ukrajine da isporuči unaprijeđene borbene avione koji mogu da se bore sa Rusijom, rekavši da to nije praktično, piše “Dejli mejl”.

Vlada je saopštila da nema namjeru da šalje avione “tajfun” ili “F-35” ukrajinskim snagama jer bi obuka pilota za njihovo upravljanje trajale predugo. Ukrajinske vazdušne snage trenutno su opremljene ruskim borbenim avionima većinom tipa “mig-29”.

Međutim, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski traži borbene avione od Zapada koji mogu da razviju velike brzine od preko 1.900 kilometara na čas. Ukrajina je od početka ruske operacije 24. februara 2022. godine dobila vojnu i bezbjednosnu pomoć u vrijednosti od skoro 30 milijardi dolara.

“Britanski 'tajfun' i 'F-35' su ekstremno sofisticirani avioni i potrebni su mjeseci obuke za njihovo upravljanje. Mislimo da sada nije praktično slati te avione u Ukrajinu”, rekao je portparol premijera. On je dodao da će Britanija nastaviti da pruža i ubrzava vojnu pomoć Ukrajini i pažljivo će slušati njihove zahtjeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana