Линхарт: Ситуација на Балкану крхка

Танјуг
Линхарт: Ситуација на Балкану крхка

БЕЧ- Министар иностраних послова Аустрије Михаел Линхарт оцијенио је, поводом продужења учешћа аустријских војника и полицајаца у међународним мисијама, да је безбједносна ситуација на Балкану крхка.

Линхарт је, на питање посланика НЕОС-а Хелмута Брандштетера о безбједносној ситуацији на Балкану нагласио да је важно да се води брига о стабилности, безбједности и благостању, јер би негативне посљедице могле имати посљедице по Аустрију.

На Косову, каже, често долази до тензија, али је већ пошло за руком, под посредовањем ЕУ да се конфликти ријеше.

-Европа мора испружити земљама Балкана руку - поручио је Линхарт.

Аустријски парламент је одлучио да продужи мандат до 600 војника при КФОР-у. Такође је одлучено да се настави упућивање до 10 полицајаца у мисију ЕУЛЕКС, као и упућивање једног полицијског официра за везу у оквиру УНМИК мисије. Поред тога продужен је И мандат 400 војника аустријске војске при мисији ЕУФОР Алтхеа у БиХ.

Исто тако одобрено је наставак учешћа у мисији ОЕБС-а у Црној Гори са десет припадника Министарства одбране, међутим, актуелно се у Црној Гори не налазе аустријски стручњаци, већ се упућују само у случају потребе за пројекте.

Парламент је одобрио наставак учешћа у укупно 16 међународних мисија д Украјине, Кипра, до Либије, Либана и Малија.

Даље је парламент одлучио да додјели дипломатски стату Канцеларији НАТО у Бечу, која је успостављена због сарадње са међународним организацијама чије је седиште у главном граду Аустрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана