Linhart: Situacija na Balkanu krhka

Tanjug
Linhart: Situacija na Balkanu krhka

BEČ- Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Linhart ocijenio je, povodom produženja učešća austrijskih vojnika i policajaca u međunarodnim misijama, da je bezbjednosna situacija na Balkanu krhka.

Linhart je, na pitanje poslanika NEOS-a Helmuta Brandštetera o bezbjednosnoj situaciji na Balkanu naglasio da je važno da se vodi briga o stabilnosti, bezbjednosti i blagostanju, jer bi negativne posljedice mogle imati posljedice po Austriju.

Na Kosovu, kaže, često dolazi do tenzija, ali je već pošlo za rukom, pod posredovanjem EU da se konflikti riješe.

-Evropa mora ispružiti zemljama Balkana ruku - poručio je Linhart.

Austrijski parlament je odlučio da produži mandat do 600 vojnika pri KFOR-u. Takođe je odlučeno da se nastavi upućivanje do 10 policajaca u misiju EULEKS, kao i upućivanje jednog policijskog oficira za vezu u okviru UNMIK misije. Pored toga produžen je I mandat 400 vojnika austrijske vojske pri misiji EUFOR Althea u BiH.

Isto tako odobreno je nastavak učešća u misiji OEBS-a u Crnoj Gori sa deset pripadnika Ministarstva odbrane, međutim, aktuelno se u Crnoj Gori ne nalaze austrijski stručnjaci, već se upućuju samo u slučaju potrebe za projekte.

Parlament je odobrio nastavak učešća u ukupno 16 međunarodnih misija d Ukrajine, Kipra, do Libije, Libana i Malija.

Dalje je parlament odlučio da dodjeli diplomatski statu Kancelariji NATO u Beču, koja je uspostavljena zbog saradnje sa međunarodnim organizacijama čije je sedište u glavnom gradu Austrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana