Лидери ЕУ позвали на превазилажење неодлучности о вакцинама

Танјуг
Foto: ГС

БРИСЕЛ - Лидери 27 земаља чланицва ЕУ са самита у Бриселу позвали су данас на јачање напора у циљу превазилажења неодлучности, коју грађани имају када је ријеч о вакцинацији против Ковид-19.

ЕУ лидери констатују да је вакцинација донијела значајан напредак у борби против Ковид-19, али да се стопа вакцинације мора повећати широм Европе.

 "Да би се даље повећале стопе вакцинације широм Уније, требало би појачати напоре за превазилажење неодлучности у вези са вакцином, укључујући и борбу против дезинформација, посебно на платформама друштвених медија", наводи се у закључцима самита.

Лидери ЕУ су позвали земље чланице на даљу координацију у циљу олакшавања слободе кретања унутар ЕУ, у свјетлу епидемилошке ситуације, а Комисија је позвана да убрза свој рад на узајамном признавању сертификата са трећим земљама.

Позива се и на финализацију тзв. Уније здравства, која би требало да осигура бољу превенцију, спремност и одговор ЕУ на будће здравствене кризе. Европски савјет поновио је посвећеност ЕУ доприносу међународном одговору на пандемију и обезбеђивању приступа вакцинама за све. Поред позива државама чланицама да убрзају испоруке вакцина земљама где су оне најпотребније, ЕУ се обавезала и да ће наставити да подржава производњу и употребу вакцина у партнерским земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана