Либански званичници упозорени у јулу на могућу експлозију

Срна
Либански званичници упозорени у јулу на могућу експлозију

БЕЈРУТ- Либански безбједносни званичници упозорили су премијера и предсједника државе у јулу да 2.750 тона амонијум нитрата у складишту у бејрутској луци представља ризик и да би главни град могао бити уништен у случају експлозије, наводи се у документима у које је Ројтерс добио увид.

Ове наводе потврдили су и безбједносни извори високог ранга.

Само двије седмице касније, индустријске хемикалије су експлодирале, а детонација је уништила већи дио луке и дијелове главног града. Погинуле су најмање 163 особе, повријеђено је 6.000 људи и уништено 6.000 објеката, наводе општинске власти.

Извјештај Генералног директората за државну безбједност садржи и коментар о приватном писму које је послато предсједнику Мишелу Ауну и премијеру Хасану Дијабу 20. јула.

Садржај писма није наведен у извјештају који је Ројтерс добио на увид, али је високи безбједносни званичник рекао да су у њему сумирани закључци судске истраге која је покренута у јануару. Закључено је да је неопходно одмах осигурати те хемикалије.

- Постојала је опасност да ће тај материјал, у случају крађе, бити употријебљен у неком терористичком нападу - рекао је један званичник Ројтерсу.

Он је додао да је на крају истраге државни тужилац Гасан Овеидат припремио завршни извјештај и послао га властима.

- Упозорио сам их да би ово могло да уништи Бејрут ако експлодира - рекао је званичник који је учествовао у састављању писма. Он је одбио да буде именован.

Ројтерс није могао да потврди из независних извора његов опис писма.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана