Libanski zvaničnici upozoreni u julu na moguću eksploziju

Srna
Libanski zvaničnici upozoreni u julu na moguću eksploziju

BEJRUT- Libanski bezbjednosni zvaničnici upozorili su premijera i predsjednika države u julu da 2.750 tona amonijum nitrata u skladištu u bejrutskoj luci predstavlja rizik i da bi glavni grad mogao biti uništen u slučaju eksplozije, navodi se u dokumentima u koje je Rojters dobio uvid.

Ove navode potvrdili su i bezbjednosni izvori visokog ranga.

Samo dvije sedmice kasnije, industrijske hemikalije su eksplodirale, a detonacija je uništila veći dio luke i dijelove glavnog grada. Poginule su najmanje 163 osobe, povrijeđeno je 6.000 ljudi i uništeno 6.000 objekata, navode opštinske vlasti.

Izvještaj Generalnog direktorata za državnu bezbjednost sadrži i komentar o privatnom pismu koje je poslato predsjedniku Mišelu Aunu i premijeru Hasanu Dijabu 20. jula.

Sadržaj pisma nije naveden u izvještaju koji je Rojters dobio na uvid, ali je visoki bezbjednosni zvaničnik rekao da su u njemu sumirani zaključci sudske istrage koja je pokrenuta u januaru. Zaključeno je da je neophodno odmah osigurati te hemikalije.

- Postojala je opasnost da će taj materijal, u slučaju krađe, biti upotrijebljen u nekom terorističkom napadu - rekao je jedan zvaničnik Rojtersu.

On je dodao da je na kraju istrage državni tužilac Gasan Oveidat pripremio završni izvještaj i poslao ga vlastima.

- Upozorio sam ih da bi ovo moglo da uništi Bejrut ako eksplodira - rekao je zvaničnik koji je učestvovao u sastavljanju pisma. On je odbio da bude imenovan.

Rojters nije mogao da potvrdi iz nezavisnih izvora njegov opis pisma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana