Лавров са њемачким и француским колегама: Хитно затворити Канцеларију високог представника

Г.С.
Лавров са њемачким и француским колегама: Хитно затворити Канцеларију високог представника

Министарство спољних послова Русије објавило је да је министар спољних послова Сергеј Лавров разговарао са министрима спољних послова Француске и Њемачке о именовању новог високог представника у Босни и Херцеговини.

Прије неколико дана Лавров је разговарао са Ив Ле Дрианом и Хеико Масом приликом чега су се дотакли и ситуације на западном Балкану.

“Руска страна и лично Министар спољних послова Сергеј Лавров нагласили су хитну потребу затварања Канцеларије Високог представника у Босни и Херцеговини и преношења свих пуномоћи и одговорности за судбину државе на власти БиХ у складу с начелима Дејтонског споразума”, рекао је Лавров француском и њемачком министру.

Он је истакнуо да је покушај именовања новог представника у Босни и Херцеговини неспојиво са интересима стабилизације у Босни и Херцеговини.

“Сваки покушај именовања новог високог представника у тренутку када чланови Управног одбора и странке у БиХ немају консензус и заобилажење Савјета безбједности УН-а неспојиви су са интересима стабилизације БиХ”, рекао је Лавров.

Русија, као чланица Савјета за проведбу мира (ПИК-а), била је изричито против именовања Кристијана Шмита за новог високог представника у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана