Лавров: Русија ће наставити јачање веза са земљама глобалног југа и истока

Танјуг
Лавров: Русија ће наставити јачање веза са земљама глобалног југа и истока

ДУШАНБЕ - Русија ће наставити да јача везе у свим областима са земљама глобалног југа и истока, које дијеле приврженост принципима Повеље Уједињених нација и залажу се за поштовање права народа да сами одређују своју судбину, истакао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Његову поруку је прочитао руски амбасадор у Душанбеу Семјон Григорјев на Међународном културно-цивилизацијском форуму “Традиционалне вредности источних народа и савремени свијет”, пренио је ТАСС.

“Русија наставља интензивне напоре на јачању правних и моралних принципа међународне комуникације, што је суштински предуслов за формирање праведнијег мултиполарног свјетског поретка”, поручио је Лавров.

С тим у вези, додао је, Москва ће наставити да гради свеобухватну сарадњу са земљама глобалног југа и истока, које су, као и Русија, чврсто привржене принципима Повеље УН, залажу се за поштовање културне и цивилизацијске разноликости народа свијета и њихово право да сами одређују своју судбину.

Према његовим ријечима, сви су јединствени у недопустивости агресивног наметања неолибералних псеудовриједности које подривају духовне темеље заједница и могу да нашкоде моралном здрављу грађана. 

Лавров је истакао да је увјерен да ће форум учинити много на јачању пријатељства и повјерења међу народима и омогућити разраду корисних практичних препорука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана