Лавров: Резолуција 1244 мора да се поштује

Sputnjik.rs
Лавров: Резолуција 1244 мора да се поштује

МОСКВА - Све што је договорено по питању рјешавања косовског проблема у оквиру Резолуције 1244 Савјета безбједности УН мора да се поштује, поручио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров послије разговора са премијером Албаније и предсједавајућим ОЕБС-у Едијем Рамом у Москви.

"Као што је Рама констатовао да све што је договорено по питању Украјине мора да се поштује, тај принцип је потребно примијенити и са Косовом", нагласио је Лавров. 

Он је напоменуо да ће Русија прихватити сваки договор који постигну Београд и Приштина, преноси "Спутњик". 

Лавров је подсјетио да постоји Резолуција 1244 и низ споразума између Београда и Приштине, постигнутих уз посредовање ЕУ, укључујући формирање заједнице српских општина, те оцијенио да би формирање те заједнице био огроман корак напријед. 

Он је додао да је договор о заједници српских општина постигнут прије више од шест година, а да Приштина одбија да га спроведе. 

Лавров је истакао да је, када је ријеч о рјешавању питања Косова и Метохије, руски предсједник Владимир Путин више пута рекао да ће Русија прихватити свако рјешење које буде постигнуто између Београда и Приштине и да активно подстиче такав дијалог. 

"Нажалост, наше колеге из ЕУ које су преузеле да буду посредници, нису успјеле да испослују да се договорено поштује", закључио је Лавров. 

Рама је рекао да је позиција Албаније јасна и поново изнио став да је добро за све, укључујући Србију, "да признају (самопроглашено) Косово". 

"Воља људи није двоструки аршин што се тиче признања или непризнања. Не разумијем зашто би други имали право да буду посебна држава, а (самопроглашено) Косово то право нема", закључио је Рама. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана