Lavrov: Rezolucija 1244 mora da se poštuje

Sputnjik.rs
Lavrov: Rezolucija 1244 mora da se poštuje

MOSKVA - Sve što je dogovoreno po pitanju rješavanja kosovskog problema u okviru Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN mora da se poštuje, poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poslije razgovora sa premijerom Albanije i predsjedavajućim OEBS-u Edijem Ramom u Moskvi.

"Kao što je Rama konstatovao da sve što je dogovoreno po pitanju Ukrajine mora da se poštuje, taj princip je potrebno primijeniti i sa Kosovom", naglasio je Lavrov. 

On je napomenuo da će Rusija prihvatiti svaki dogovor koji postignu Beograd i Priština, prenosi "Sputnjik". 

Lavrov je podsjetio da postoji Rezolucija 1244 i niz sporazuma između Beograda i Prištine, postignutih uz posredovanje EU, uključujući formiranje zajednice srpskih opština, te ocijenio da bi formiranje te zajednice bio ogroman korak naprijed. 

On je dodao da je dogovor o zajednici srpskih opština postignut prije više od šest godina, a da Priština odbija da ga sprovede. 

Lavrov je istakao da je, kada je riječ o rješavanju pitanja Kosova i Metohije, ruski predsjednik Vladimir Putin više puta rekao da će Rusija prihvatiti svako rješenje koje bude postignuto između Beograda i Prištine i da aktivno podstiče takav dijalog. 

"Nažalost, naše kolege iz EU koje su preuzele da budu posrednici, nisu uspjele da isposluju da se dogovoreno poštuje", zaključio je Lavrov. 

Rama je rekao da je pozicija Albanije jasna i ponovo iznio stav da je dobro za sve, uključujući Srbiju, "da priznaju (samoproglašeno) Kosovo". 

"Volja ljudi nije dvostruki aršin što se tiče priznanja ili nepriznanja. Ne razumijem zašto bi drugi imali pravo da budu posebna država, a (samoproglašeno) Kosovo to pravo nema", zaključio je Rama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana