Лавров: Незаконито војно присуство Америке у Сирији

Срна
Лавров: Незаконито војно присуство Америке у Сирији

МОСКВА - Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да је америчко војно присуство у Сирији незаконито и да представља препреку обнови јединства те земље.

Лавров је у видео обраћању учесницима међународне конференције Медитерански дијалози у Москви истакао да је могуће “сломити кичму” тероризму већином захваљујући руској помоћи Сирији.

“Задатак обезбјеђивања пристојних услова живота за милионе Сиријаца, који су преживјели разарајући рат, излази у први план. Он захтијева учешће цијеле међународне заједнице”, рекао је Лавров.

Он је са жаљењем константовао да се Сирија суочава са незаконитим присуством америчких трупа на свом тлу.

Према његовим ријечима, америчко присуство се користи за подстрекавање сепаратизма и ометање обнове јединства земље.

Лавров је скренуо пажњу на нове америчке и европске санкције против Сирије и неосноване оптужбе без доказа против Дамаска за ратне злочине и кориштење хемијског оружја.

“Запад показује двоструке стандарде одбијајући да помогне Сирији, чак и када се ради о хуманитарним питањима. Чак и у вријеме пандемије Запад се држи своје политике економског дављења Сирије”, рекао је Лавров, пренио је ТАСС.

Лавров је потврдио да мир и стабилност могу бити постигнути на Блиском истоку и сјеверној Африци на основу међународног права, што укључује одбацивање сваког спољног мијешања, поштовање принципа Повеље УН, суверенитета и територијалног интегритета и ослањање на интерни дијалог у свакој земљи у којој постоје сукоби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана