Lavrov: Nezakonito vojno prisustvo Amerike u Siriji

Srna
Lavrov: Nezakonito vojno prisustvo Amerike u Siriji

MOSKVA - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je američko vojno prisustvo u Siriji nezakonito i da predstavlja prepreku obnovi jedinstva te zemlje.

Lavrov je u video obraćanju učesnicima međunarodne konferencije Mediteranski dijalozi u Moskvi istakao da je moguće “slomiti kičmu” terorizmu većinom zahvaljujući ruskoj pomoći Siriji.

“Zadatak obezbjeđivanja pristojnih uslova života za milione Sirijaca, koji su preživjeli razarajući rat, izlazi u prvi plan. On zahtijeva učešće cijele međunarodne zajednice”, rekao je Lavrov.

On je sa žaljenjem konstantovao da se Sirija suočava sa nezakonitim prisustvom američkih trupa na svom tlu.

Prema njegovim riječima, američko prisustvo se koristi za podstrekavanje separatizma i ometanje obnove jedinstva zemlje.

Lavrov je skrenuo pažnju na nove američke i evropske sankcije protiv Sirije i neosnovane optužbe bez dokaza protiv Damaska za ratne zločine i korištenje hemijskog oružja.

“Zapad pokazuje dvostruke standarde odbijajući da pomogne Siriji, čak i kada se radi o humanitarnim pitanjima. Čak i u vrijeme pandemije Zapad se drži svoje politike ekonomskog davljenja Sirije”, rekao je Lavrov, prenio je TASS.

Lavrov je potvrdio da mir i stabilnost mogu biti postignuti na Bliskom istoku i sjevernoj Africi na osnovu međunarodnog prava, što uključuje odbacivanje svakog spoljnog miješanja, poštovanje principa Povelje UN, suvereniteta i teritorijalnog integriteta i oslanjanje na interni dijalog u svakoj zemlji u kojoj postoje sukobi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana