Лавров: Међнародни систем тресе грозница

Срна
Foto: Агенције

МОСКВА - Руски министар спољних послова Сереј Лавров изјавио је на пленарној сјендици Државне думе да се у међународној арени дешавају дубоке промјене и да "цијели систем тресе грозница".

Према његовим ријечима, САД покушавају да казне Русију и Кину уз помоћ санкција и провокација специјалних служби, а Кијев је подстакнут на провокације против Москве.

"САД и њихови савезници у Европи удвостручили су напоре за обуздавање Русије", истакао је Лавров.

Он је обавијестио посланике да се нада да ће током ове седмице добити писани одговор Вашингтона на приједлоге Москве о безбједносним гаранцијама, преноси "Спутњик".

Након тога, заједно са другим ресорима, припремиће приједлоге руском предсједнику Владимиру Путину о даљим корацима по питању безбједности.

"Нећемо дозволити да се наши пројекти преточе у бескрајне расправе, а таква намјера је јасно видљива", рекао је Лавров и нагласио да ће Москва одговорити ако Запад буде игнорисао руске захтјеве. Како је објаснио, безбједност Русије биће заштићена.

Осврнувши се на ситуацију у Украјини, шеф руске дипломатије позвао је Вашингтон, Париз и Берлин да натјерају Кијев да реализује Минске споразуме. Лавров је упозорио да ће Москва оштро сузбијати сваки покушај да се Русија представи као страна у сукобу у Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана