Lavrov: Međnarodni sistem trese groznica

Srna
Foto: Agencije

MOSKVA - Ruski ministar spoljnih poslova Serej Lavrov izjavio je na plenarnoj sjendici Državne dume da se u međunarodnoj areni dešavaju duboke promjene i da "cijeli sistem trese groznica".

Prema njegovim riječima, SAD pokušavaju da kazne Rusiju i Kinu uz pomoć sankcija i provokacija specijalnih službi, a Kijev je podstaknut na provokacije protiv Moskve.

"SAD i njihovi saveznici u Evropi udvostručili su napore za obuzdavanje Rusije", istakao je Lavrov.

On je obavijestio poslanike da se nada da će tokom ove sedmice dobiti pisani odgovor Vašingtona na prijedloge Moskve o bezbjednosnim garancijama, prenosi "Sputnjik".

Nakon toga, zajedno sa drugim resorima, pripremiće prijedloge ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu o daljim koracima po pitanju bezbjednosti.

"Nećemo dozvoliti da se naši projekti pretoče u beskrajne rasprave, a takva namjera je jasno vidljiva", rekao je Lavrov i naglasio da će Moskva odgovoriti ako Zapad bude ignorisao ruske zahtjeve. Kako je objasnio, bezbjednost Rusije biće zaštićena.

Osvrnuvši se na situaciju u Ukrajini, šef ruske diplomatije pozvao je Vašington, Pariz i Berlin da natjeraju Kijev da realizuje Minske sporazume. Lavrov je upozorio da će Moskva oštro suzbijati svaki pokušaj da se Rusija predstavi kao strana u sukobu u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana