Лавров: ЕУ потчињена САД, само Макрон није задовољан тиме

Tanjug
Foto: Arhiva

МИНСК- Руски министар спољних послова Сергеј Лавров оцијенио је данас да лидерима ЕУ, осим француског предсједника Емануала Макрона, не смета то што је главна улога на континенту препуштена Сједињеним Америчким Државама.

"У данашње време, нажалост, Европска унија није самостална", истакао је Лавров у Минску обраћајући се студентима и наставницима Белоруског државног универзитета и других високошколских установа, преноси ТАС С.

Он је додао и да је Јевгениј Примаков, који је био министар спољних послова Русије од 1996. до 1997. године, увео термин „мултиполарни свет“ и да је подстицао сарадњу између Русије, Индије и Кине.

"Онда је ова тројка изнедрила БРИКС, који има пет чланова. У то време, претпостављали смо да ће утицајни пол мултиполарног света бити управо ЕУ, али то се није догодило", додао је Лавров, преноси ТАС С.

Он је навео да се раније у Европи говорило о неопходности "обезбеђивања стратешке аутономије Европске уније".

„О томе се још прича, али то чини само председник Макрон. Остали једноставно уживају у чињеници да су Американци задужени за све и да је све одлуке које се доносе у Европској унији у великој мери наметнуо Вашингтон“, истакао је руски министар спољних послова, преноси ТАС С.

Лавров је навео да неће ни да помиње НАТО, јер је у питању "потпуно америчка организација".

"Али, Европска унија је, нажалост, постала својеврсни додатак политици САД у Европи", примијетио је високи дипломата, преноси ТАС С.

Он је напоменуо да је "Европска унија, прије свега, та која пати од санкција које Русији уводи Запад" пошто су САД тако увеле санкције да оне "не наносе превелику штету њиховој економији, мада је и тамо поскупјело гориво и прехрамбени производи".

"Да, Европа пропада, рекао бих, иако је њена цивилизација најближа нашој. Увек смо обогаћивали једни друге у области културе, уметности, књижевности. Жалосно је што се данас сматра „европским“ да се тражи забрана изучавања Достојевског, Пушкина, Љермонтова у образовним институцијама“, закључио је шеф руске дипломатије, преноси ТАС С.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана