Lavrov: EU potčinjena SAD, samo Makron nije zadovoljan time

Tanjug
Foto: Arhiva

MINSK- Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocijenio je danas da liderima EU, osim francuskog predsjednika Emanuala Makrona, ne smeta to što je glavna uloga na kontinentu prepuštena Sjedinjenim Američkim Državama.

"U današnje vreme, nažalost, Evropska unija nije samostalna", istakao je Lavrov u Minsku obraćajući se studentima i nastavnicima Beloruskog državnog univerziteta i drugih visokoškolskih ustanova, prenosi TAS S.

On je dodao i da je Jevgenij Primakov, koji je bio ministar spoljnih poslova Rusije od 1996. do 1997. godine, uveo termin „multipolarni svet“ i da je podsticao saradnju između Rusije, Indije i Kine.

"Onda je ova trojka iznedrila BRIKS, koji ima pet članova. U to vreme, pretpostavljali smo da će uticajni pol multipolarnog sveta biti upravo EU, ali to se nije dogodilo", dodao je Lavrov, prenosi TAS S.

On je naveo da se ranije u Evropi govorilo o neophodnosti "obezbeđivanja strateške autonomije Evropske unije".

„O tome se još priča, ali to čini samo predsednik Makron. Ostali jednostavno uživaju u činjenici da su Amerikanci zaduženi za sve i da je sve odluke koje se donose u Evropskoj uniji u velikoj meri nametnuo Vašington“, istakao je ruski ministar spoljnih poslova, prenosi TAS S.

Lavrov je naveo da neće ni da pominje NATO, jer je u pitanju "potpuno američka organizacija".

"Ali, Evropska unija je, nažalost, postala svojevrsni dodatak politici SAD u Evropi", primijetio je visoki diplomata, prenosi TAS S.

On je napomenuo da je "Evropska unija, prije svega, ta koja pati od sankcija koje Rusiji uvodi Zapad" pošto su SAD tako uvele sankcije da one "ne nanose preveliku štetu njihovoj ekonomiji, mada je i tamo poskupjelo gorivo i prehrambeni proizvodi".

"Da, Evropa propada, rekao bih, iako je njena civilizacija najbliža našoj. Uvek smo obogaćivali jedni druge u oblasti kulture, umetnosti, književnosti. Žalosno je što se danas smatra „evropskim“ da se traži zabrana izučavanja Dostojevskog, Puškina, Ljermontova u obrazovnim institucijama“, zaključio je šef ruske diplomatije, prenosi TAS S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana