Лавров: Цивилизовано понашање Америке услов за дијалог

Srna
Foto: Arhiva

МОСКВА- САД морају да се врате цивилизованим принципима међународних односа како би обновиле дијалог са Русијом, али назнаке тога се тренутно не виде, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Што се тиче Вашег питања шта треба да се деси да ми обновимо комуникацију са САД - они морају да промијене своје понашање. Морају се, прије свега, вратити цивилизованим принципима међународних односа, укључујући принципе постављене Споразумом о смањењу нуклеарног арсенала двије земље /Нови СТАРТ/", рекао је Лавров за ТАСС.

Према његовим ријечима, Русија, за сада, није видјела било какве назнаке да су САД спремне да барем размотре потребу да се врате извору, цементираном у међународним правним документима, прије свега у Повељи УН, која предвиђа потребу да се поштује суверена једнакост држава.

"Њихови поступци се директно косе са овим принципима. Русији је објављен хибридни рат - и то свеобухватни. У овој ситуацији, када САД спроводе такву политику, не могу да замислим шта треба да се промијени, осим унутар власти САД и, наравно, колективног Запада, који је потпуно потчињен Вашингтону", истакао је Лавров.

Лавров је додао да се Русија нада да ће једног дана превладати разум, односно логика дијалога, а не сукоба и равнотежа интереса, а не постизање сопствених геополитичких циљева кроз хибридне и друге врсте ратова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана