Lavrov: Civilizovano ponašanje Amerike uslov za dijalog

Srna
Foto: Arhiva

MOSKVA- SAD moraju da se vrate civilizovanim principima međunarodnih odnosa kako bi obnovile dijalog sa Rusijom, ali naznake toga se trenutno ne vide, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Što se tiče Vašeg pitanja šta treba da se desi da mi obnovimo komunikaciju sa SAD - oni moraju da promijene svoje ponašanje. Moraju se, prije svega, vratiti civilizovanim principima međunarodnih odnosa, uključujući principe postavljene Sporazumom o smanjenju nuklearnog arsenala dvije zemlje /Novi START/", rekao je Lavrov za TASS.

Prema njegovim riječima, Rusija, za sada, nije vidjela bilo kakve naznake da su SAD spremne da barem razmotre potrebu da se vrate izvoru, cementiranom u međunarodnim pravnim dokumentima, prije svega u Povelji UN, koja predviđa potrebu da se poštuje suverena jednakost država.

"Njihovi postupci se direktno kose sa ovim principima. Rusiji je objavljen hibridni rat - i to sveobuhvatni. U ovoj situaciji, kada SAD sprovode takvu politiku, ne mogu da zamislim šta treba da se promijeni, osim unutar vlasti SAD i, naravno, kolektivnog Zapada, koji je potpuno potčinjen Vašingtonu", istakao je Lavrov.

Lavrov je dodao da se Rusija nada da će jednog dana prevladati razum, odnosno logika dijaloga, a ne sukoba i ravnoteža interesa, a ne postizanje sopstvenih geopolitičkih ciljeva kroz hibridne i druge vrste ratova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana